Friday 10 July 2015

Интересно за Англия: Гигантски чесън (Elephant garlic)




Всяка пролет нараства недоволството на българите в ЮК, че няма откъде да си купят пресен чесън. В това има основание, но има и решение. Ще ви разкажа за едно място, където освен че ще можете да намерите търсения артикул, ще видите, а при повече смелост, ще опитате интересни продукти. 


На Isle of Wight (произнася се „Айл ъв Уайт“) се намира Ферма за чесън (Garlic farm). Макар Уайт да е вторият по големина и по население английски остров, с кола можете да го обиколите за няколко часа. Там животът сякаш е замрял, но въпреки че е място спокойно, пасторално и идилично,  има много интересни места за разглеждане. До острова се стига с ферибот, но внимание, бъдете подготвени  - фериботът от Саутхамптън до Айл ъв Уайт е най-скъпият в света! За местните жители цените са по-ниски. Бихте могли да използвате и по-бързия ферибот от Портсмът. Цената си струва! След едночасово пътуване по Ламанша, ще се отзовете в Царството на спокойствието и красотата.


Elephant garlic позира заедно с
"простосмъртен" свой добре сложен роднина
Снимка: Личен архив 
Посещавам този остров поне два пъти всяка година. Виждала съм го през различните сезони, и със сигурност това е мястото, където пролетта в ЮК избира да дойде първа, заради топлите течения. Кокичетата, нарцисите и зюмбюлите изпъстрят със свежите си цветове острова няколко седмици преди роднините им в Лондон да са се събудили от зимния си сън. На острова обаче не е по-топло от вътрешността на страната. Обратното – особено през зимата бризът е силен, режещ и почти непоносим.  


На острова има интересни увеселителни паркове, където заедно с децата може да се прекара цял ден. Там е Osborne House, и разкошната  и градина – любима резиденция на  Кралица Виктория. Може да се разгледа фермата за перли и тъй като островът се слави със стъкларството си, почти навсякъде има малки работилнички, където пред очите на туристите, а често и с тяхно активно участие майстори изработват изящни предмети. Нашият любим стъклар за съжаление затвори преди две години, а това е мястото, което бих препоръчала задължително да се види и където всеки може да изпробва сръчността си в направата на стъклени предмети. Към днешна дата това може да се случи на други места, разбира се, но за съжаление има съществена разлика в качеството.


Рицарски турнир в Carisbrook Castle
Снимка: Личен архив 
Замъците винаги се изпречват на пътя ми, изпълвайки ме с възхищение и внушавайки ми мисълта „Ела ме посети“. Рядко подминавам молбите им, поради което няма как да не спомена Carisbrooke castle, където през лятото се организират различни средновековни атракции. Там децата могат да участват в истински рицарски турнири и мелета, да опитат рицарски обяд, да послушат на живо средновековна музика и със сигурност да прекарат незабравим ден.


Всъщност аз започнах да пиша статията, за да препоръчам Фермата за чесън (Garlic Farm), но няма как да пропусна другите неща на острова.  Ако реагирате също като мен  „Какво пък толкова интересно може да има в една ферма за чесън“, ето отговора. Най-любопитно за мен беше, че се предлагат твърде нетрадиционни продукти, като чеснови сладолед, бира, пюрета, майонези, сосове, дресинги, хлебчета, чипсове, песто, суров и пушен чесън и един от най-лютивите сосове, които някога съм опитвала, наречен „Драконова кръв“. Макар да има „само“ 7-8 точки,  от 10 възможни по скалата за лютивост на Сковил, сосът е ЛЮТ, изписвам това с три главни букви!


Сигурна съм, че ще се намерят смелчаци, които да го пробват, или безразсъдни глави като мен, да си го купя само за да им стои в шкафа. Една капка от соса може да нажежи цяла купа супа.

Сладоледът с аромат на чесън очевидно е много популярен продукт, защото и трите пъти, когато съм посещавала магазинчето на фермата, все беше свършил, поради което не мога да дам мнение. Не мога да се изкажа и за бирата, защото не пия бира, но нея със сигурност винаги я има. В наличност винаги е и така нареченият elephant garlic – огромно „чудовище“, чиято снимка пускам. Тези гигантски глави чесън се отглеждат на място, както и всичките други видове чесън, но този се засажда най-рано от всички - през септември и както се вижда е великан, който можете да си закупите както суров, така и пушен.

В центъра на тази чеснова композиция
поставих киви за съпоставка.
Снимка: Личен архив
За обичащите да експериментират в кухнята, може би ще бъде интересно да си запекат гигантски чесън, да го опушат, да го направят „черен“ с балсамов оцет или да си направят чесново картофено пюре.



Няколко интересни факта за чесъна

Чесънът е на почит по света, Гилрой в Калифорния е световната столица на чесъна.

Алиумфобия се нарича фобията от чесън.

Луис Пастьор е забелязал антибактериалните свойства на чесъна и поради това чесънът е бил използван като антисептик в Първата световна война, преди откриването на пеницилина.

Лепкавите сокове, които се съдържат в скилидките чесън могат да се използват за залепяне на счупени керамични и стъклени предмети.

По времето на Тутанкамон срещу 6-7 кг чесън е можело да се купи един здрав роб, мъжки екземпляр.

Чесънът може да се използва като репелент срещу комари (а предполагам и срещу хора).

Счукан чесън, залят в топла вода спомага за заздравяване на ранички в устната кухина.

Градинарите използват разтвор от счукан чесън и вода срещу листни въшки, бяла муха, паяци и други насекоми.

Според английските фолклорни предания, ако носите скилидка чесън, когато сте по море, това ще ви предпази от удавяне.

5 comments:

  1. Благодаря ти Дани! Интересна и полезна статия!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, че сте я прочели и коментирали!

      Ако ви се чете още, погледнете статиите за отровните растения. Надявам се да ви представляват интерес. А може би и за Шри Ланка?

      http://dannaillatranslations.blogspot.co.uk/2015/07/alnwick-castle.html

      http://dannaillatranslations.blogspot.co.uk/2015/07/blog-post.html

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Chudesna statiq, koqto te grabva da q prochetesh na edin dah! Mn dobre napisana! Preporachvam!

    ReplyDelete
  4. Благодаря ви, Mari!

    ReplyDelete